Assalammualaikum

I am an environmentalist. Graduated from USM, currently a student of UM and a big fan of CATS.

Sunday, June 26, 2011

kelawar ambush rumah aku! lari..!!

assalammualaikum

aku sbgai BAKAL menteri persekitaran
akan menguatkuasakan undang2 melindungi haiwan2 d Malaysia

aiseh apo kono la minah sowang nie
bukan apa
semalam penat2 balik keja ngan perut ngah bergendang gendut 
smpai2 kat pintu rumah sunyi semacam ja
lampu semua menyala
tapi mana p semua org dlm umah?

rupa2nya mak ngan akak aku tgh besembunyi dlm bilik


jeng jeng jeng


apo buang tebiat ko mak ngan akak aku ni?
pastu abah bising2 rupanya 2ekor kelawar dok berpusing2 terbang dlm umah
choiiiii.........

wat saspen mengada ja depa nie

taw x pa!

y sekor klawar tu dah tekena kipas
jatuh telentang blakang almari

kesiannnnnnnnnn.....

taw x pa!

y ag sekor lak kena pukul ngan penyapu ngan abah

omaigodddddddddddddddd
my abah killed the bad depan mata aku

kesiannnnnnnnnnnn......

taw xpa!

apa y sempat ??
hya kenangan aku bersama jasad tanpa nyawa~ ~

al-fatihah utk kedua2 nya

...



muka belengaih baru balik keja
huahuahua~
ignore muka tersenyum tu..sebenarnya aku ngah sedeyh~
uwaaaaaaaaa
T_______T


spesies apo la natang nie?
vertebrata ko?
penat ja aku blajar tapi x igt.
huehue~


tgk..kan dah bgtaw
aku sedeyhhhh
isk..isk...

buruk nya muka sedeyh aku
adeh

-___________-''




sgt kecik n sgt comel



kesian dah mati..
huhu
abah la nie!!

taw xpa!



owh nie gmbaq bajet comel ngan kelawar y dah mati
cuba kalo idop dah lama aku lari pecut 100m 
hehe

..

apa2 pown we have to be kind to animals
x kisah la dia tu buruk ka? x comel ka?
ia tetap makhluk Allah swt
dunia nie bukan d cipta utk manusia shj
manusia sbg khalifah y dlantik oleh Allah swt kena la bijak mengawal alam nie
jgn sebab keuntungan semata2 snggup kita bunuh haiwan x berdosa nie
they belong to the forest
thats their habitat..tempat tinggal depa
extinction of all the animals are becoming worst each day
if we don't disturb them..so do they !

...

perhhh...ada gaya BAKAL menteri persekitaran x? 
hehe
xpown pegawai perhilitan pown jadi la

...

i am NURUL 'AIN SAKINAH
and i am an environmental biology's student!!

wewiittt
^_______~

Friday, June 24, 2011

semalam cuti. hari nie update blog.
perhh..blog y dah berbulan2 x update..
 
assalamualaikum..

semalam aku n akak ku y blagak adek sebab dia ag pendek dari aku.. cess3!!
keluar g gurney plaza utk shoppingggggggggg...wehuuu..
malas nak cita byak2 
tampal gmbar jelah ekk
hehe


berhenti bergambar sebentar d toilet awam gurney plaza. 
muahaha...




dah penat shopping 
perut pown lapaqqqqq
stop by kat nando's sebab my sis teringin nak makan nando's kat malaysia..



nie muka xbleyh blah bila penat menunggu makanan d nando's
oh makanan d manakah engkau?????


aisehhh..smart lah aku amik gmbaq..
wewittt..
nak tunjuk makanan cek dah smpai..
yeay! yeay!


^__________________^

setelah makanan d hidang...........
.
.
.
.


perhh... rakus gilo den makan.
nie la nmanya x penah tgk makanan sedap...

jgn tiru aksi ini...
buruk bebenorrr....huhu


me n my sista at nando's
licin beb pinggan tu..


n thanks to my pelayan bertaraf 10bintang....
cik kak yusra kita...

toce2...dapat air free..
 heheh..


my besttttttttt friend eva!
nie la minah kaki buli..
n aku lahh y slalu kena buli tu..
saborr je lahhh...

"saya kan budak baikkk..."
heeee  
^^.

..........

apa y d shopping???????
baju sehelai ngan lipstick from tsuya tsuya
one for rm75 tapi offer 2 for rm99.
this brand is from japan n bebas chemical.
bagus kan?kan?kan?

hehe

n last skali....

thanks to my new friend ADIN sebab masak special2 utk ain
perhhh...tenkiu pakcik ayam
sedap ayam pacik masak..
hehehe...

.
.
.
.
.
.

story will be continue kat MANHATTAN FISH MARKET plakk...
tungguuu.........



(promote seket)



hehe




aku akhiri post kali nie ngan muka minx penampaq sebijik mungkin jugak 2bijik atau berbijik2
kalo rs nak bg penampaq sila la tampaq skrin lappy anda ek...
muahahahhaa....




hahahahah


ok bye!

Wednesday, April 20, 2011

kau nak cincin diamond??

perhhh
bersarang sudah blog aku nie
nie la masalah nya kalo tetiba mood study meningkat nan mendadak
hahahah
*jgn pecaya~

assalammualaikum

wahai blog bila lahh kau nak jadi vavavoomm gitu
tgk blog org2 haisyhh..raso nak jugok bubuh gambo muka herot2 mata juling2 nie
tapi org2 pya muka herot depa style 
tapi aku cam cacat pown hado kalo tgk balik 
=..=''

sabo je lahh~

skunk nie minggu kritikal minggu exam babe! exam!! 
scary x??? perhh..kalo kau x scary tuh mmg haku tabik spring sama kau..
nie mesti mmg serius jenis study gila babun pya nie..

cam besa la.. haku last2 minit..
 bila mai exam ja last2 minit bila last2 minit ja aku kalot la baru nak study..
bila p kuliah ja last2 minit baru nak siap
bila nak siap ja kawan2 dah ajak p kuliah
mula la bedak x sempat tempek..enset x sempat capai
x tercapai dek otak aku y x brapa nak celik nie lahh

tu la pepatah pepatih ado berkata
bkn pepatah berkata..owg dolu2 la berkata pepatah tu berbunyi semacam sebegini :



masa itu emas



perhhh... masa itu emas kowtt??!! 
owg2 dolu2 nie bijak
bakpo dio x oyak y maso itu diamond ko...
diamond tu hanya lah sejenis karbon. kau tahu carbon tu hape? 
kau p bako satey pastu ado benda2 hitam macam arang kayu tuh..
benda tu la karbon..
so ladies, don't ask for diamond ya. diamond is just a carbon~
petikan ayat Dr Farook Adam <---lecturer kimia haku lahh~
kau minx la sofa baru ko, washing machine baru ko, mesin jahit baru ko..
boleyh jugak bg senang hidop kau. betoi?

*tapi nnti aku kawen aku nk swuh bakal laki aku beli cincin diamond y besau gilooo tuh smpai x larat haku nak angkat tgn :DD


apo kona mgona masa itu emas ngan cincin diamond??

bila kau appreciate masa itu sepenting barang2 emas kau.. 
semestinya kau akan ke kuliah awai2
study awai2 
ke exam hall awai2
amik degree master phd awai2
keja awai2 
kawin awai2
dapat laki pownnn y besauu gaji awai2
hahahahh..pastu minx la cincin diamond awai2 :D


.

.

.

.

bila kau appreciate nie..

.

.

.

.

kau dapat nie !
.

.

.

.

OK.BYE~

Thursday, February 24, 2011

heels baru utk dinner bionite y glam gitu !!

assalammualaikum

semalam pas kuliah kui 3 terus aku bergegas ke BJ
fuhh3..dgn semangat mencari kain pario utk dinner nnti
kalo cari last2 minit nie kang serabut lak kepala otak aku..
so g beli awai2 nnti x pyh nak kelam klibut ..huehue~

so tarikh sebenar dinner bionite dah d umumkan
19 mac 2011

tema :: glamarous ~

so semua y p nnti of course terdiri daripada kanak2 bio 1st year 2nd year n 3rd year
fuhh3..mesti semua glamor2 nnti..
x sabar dah cekk

hasil pencarian semalam
taraaaa...jumpa dah kain pario y match ngan kebaya nyonya ku

pewitt..pewiitttt

tehee~



so kalo pakai ngan heels nie amacam??

wehee~



bye!

^___^

Thursday, February 10, 2011

nak sambut valentine? meh2 kita kaji dulu apa itu valentine !!!

asslammualaikum

semalam waktu ngah tunggu bas ke kuliah
obviously ngah x dak keja nak wat lalu aku pown belek2 la iklan y diowang tampal kat stesyen bas tu
then nmpak satu iklan nie::

hadiahkan kepada valentine anda

sekuntum bunga : rm10
dua kuntum bunga : rm20
sejambak bunga (sedozen) : rm 99



sekuntum bunga rm10? @#%$^&* !! 
aku bkn tgh maki aku nk kata 
astagfirullahalhazim
apa kejadah bunga sekuntum sampai rm10?

tapi tu bukan persoalan y nak aku ketengahkan
haha
gimik taiks je..

VALENTINE DAY aka HARI KEKASIH



tgk ja perkataan 'kekasih' serta merta hormon excited meningkat 
hahaha
tanggal 14 Februari memang terkenal ngan hari utk mengungkapkan 
kata2 chenta, sayang, wo ai ni, i lap u, priar re hey, amor
kat sapa lagi kalo bukan kat kekasih

kekasih (boifren / girlfren) sudah semestinya sumone y korang sgt2 syg kan? kan?
tambah2 plak dah memang budaya org melayu nie senang terikut2 ngan budaya luar
macam tu la jugak kita, maksud aku segelintir dari masyarakat kita y myambut hari valentine nie
tapi sblom nak myambut sesuatu peristiwa kita kena la tawu dulu 
apa benda y kita nak sambut tu
halal dari segi Islam ka atau x?

jadi x pa ka kita nak smbut Hari Valentine ni?

sejarah valentine's day

-hari valentine nie d sambut oleh penganut agama nasrani (penyambah berhala)

-hari valentine nie merupakan hari upacara ritual Romawi kuno dimana Paul Gelasius I memasukkan 
upaca ritual nie ke dalam agama Nasrani

-hari valentine jugak adalah utk memperingati hari kematian St. Valentine (paderi agama kristian y 
mati kerana menyebarkan ajaran agamanya)
sewaktu dalam penjara St.valentine telah tangkap cintan ngan anak pengawai penjara 
acece..macam2 versi ada
sblom si Valentine nie d hukum bunuh sempat plak dia hantar surat cintan kat 
anak pegawai penjara nie dgn tanda tangan
"from your Valentine"

-pendapat lain plak. hari valentine dikatakan utk merayakan sempena kejatuhan
 Kerajaan Islam Andalusia di Sepanyol.
dan si St. Valentine nie la org y telah berusaha menjatuhkan kerajaan Islam pada waktu tu
jadi dia di anggap sebagai kekasih rakyat. 14 feb pown menjadi tarikh hari kasih syg sbb 
mereka anggap Islam nie agama y zalim.



so apa bezanya hari natal (ho ho mery christmas) ngan hari valentine?
obviously hari natal memang kita haram sama skali utk myambut nya
jadi hari valentine ni pown
restrictedly di HARAM kan utk kita umat Nabi Muhammad saw utk myambutnya!!

JANGAN smbut faham!!

valentine ni sebenarnya sebahagian dari budaya SYIRIK (menyukutukan Allah dgn sesuatu)
menurut org barat sendiri "kata Valentine" berasal dari perkataan Latin
y bermaksud "Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuat, Maha Kuasa"
y d tujukan kepada tuhan org Romawi nie

jadi bila kita kata kat kekasih kita
"will u be my Valentine.." atau "to my Valentine.."
maksudnya kita mintak kekasih kita jadi Sang Maha Kuasa?
so jelas terang lagi nyata perbuatan ini kesyirikan y besar!!

sapa plak si baby y bersayap putih n separuh bogel tuhh??


si cupid, icon bayi sayap putih dengan panah tu sebenarnya
putera Nimrod "the hunter" dewa matahari

cupid nie d panggil tuhan cinta sebab dia once upon a time dulu
menjadi gilaan wanita malah dikejar2 utk melakukan zina
malah dgn ibunya sendiri pown dia penah berzina
astagfirullahalhazim..
sejak bila Islam menghalal kan zina?

Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk. (QS Al-Isra’: 32)

Islam sama skali menHARAM kan zina !!!

jadi si icon hari valentine nie melakukan perbuatan y d haram kan agama kita
dan kita pulak menyambut hari nie ??
malah mengagung-agung kan nya..
Hari valentine nie membawa semangat yang berunsur kesesatan
malah hanya akan membawa pengamal nya terjerumus ke kandang maksiat 
seterusnya terjerumus ke neraka jahannam
naudzubillah min zalik...


apasal lak sambut valentine masuk neraka? 


1. myambutnya adalah haram. sebab Allah SWT ada myebut dalam Al-Quran bahawa ::
Katakanlah: “Hai orang-orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah. Dan kamu bukan penyembah Tuhan yang Aku sembah. Dan Aku tidak pernah menjadi penyembah apa yang kamu sembah. Dan kamu tidak pernah (pula) menjadi penyembah Tuhan yang Aku sembah. Untukmu agamamu, dan untukkulah, agamaku.” (QS. Al-Kafirun: 1-6)

hari valentine bukan lah upacara y disambut aleh umat Islam. ia sebenarnya upacara ritual si kafir laknatullah
jadi kita x perlu atau should i say U DONT HAVE TO sambut pown hari valentine nie
jelas bahawa asal-usul sambutan Hari Valentine ini tidak ada hubung-kaitnya dengan budaya serta agama bagi umat Islam.




2. myambut hari valentine akan menyebabkan pasangan2 y menyambutnya terjerumus ke kancah maksiat
bila smbut valentine mesti lah sepanjang hari berkepit berdua ja.
maka y ketiga itu syaitan
jadi untuk membuktikan cinta (konon2 nya lahh) 
maka terjadilah adegan2 maksiat yang bertentengan ngan syarak
keluar berpesta sehingga larut malam
pas tu ambil pil khayal hingga x sedar terlanjur.... lalu hamil~

3. kita harus igt bahawa golongan y memusuhi Islam akan sentiasa berusaha
menanamkan benih2 kesesatan dalam jiwa umat Islam

 Firman-Nya: Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): “Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar)”. –Al-Baqarah (2) : 120

jadi diowang akan mempopularkan hari valentine d negara2 Islam
konon2nya ia sesuatu y sgt romantis dan indah bagi pasangan2 yang nak membuktikan cinta diowang
haa..nie la sikap syaitan y sebenar.
menghasut umat Islam ke jalan maksiat


4. Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia
  memutuskan: “Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam”.



SO?

sama2lah kita amik iktibar ye.
dah ada ilmu di dada tuh sebar2 kan lah pada yang belom tahu
sama2 kita jaga kesucian agama kita

pendapat peribadi aku ::

tidak salah untuk kita membeli hadiah dan menghadiahkan kepada kekasih kita
tanda penghargaan kasih sayang dia terhadap kita
bila2 pown bley bagi.
jadi xpayah la nak smbut hari kekasih khusus pada 14 Feb.



sumber :: sumber 1 , sumber 2

Thursday, January 20, 2011

cara pakai selendang paling mudah n simple..

assalammualaikum

since hari nie cuti 
korang2 y smbut thaipusam tuh...x g angkat kavadi ka???
haha
nie ucapan utk pnganut hindu je ae..
jgn salah faham lak!

entry kali nie nak ckp pasal pakai shawl
banyak dpt soklan kat formspring
"eh,cemana ain pakai selendang..bla..bla.."
so i nak jawab la nieee...

sejak dua menjak nie rasa seronok lak wat video nie an..hehe
so i cite kat korang dalam video nie ja la..
muahahah

owhh..owh..ada gak y tya mana nk cari baju cam yuna
eh..eh..why tya i nie? gaya i cam yuna ka??
hahahah
*prasan lak aku
actually korang leyh jadikan yuna as a role model utk berfesyen
but u don't have to ikut die 100%
berpakaian la cara korang ae..
y tya kat mn nak cari mn tuh actually byk je..
leyh try cari kat on9 pya shops. byk actually

oke. enjoy my video
(ignore jerawat atas dahi i tuh ya)
hahaha


video

oke.bye!
^______________^